12volt.nu, allt du behöver veta om inverters!


...för lastbilar

Inverterpaket för lastbilar.
Perfekt för lastbil


Många lastbilschaufförer vill ha en mikrovågsugn i hytten. Till det behövs en kraftfull inverter som klarar av att driva den.

Samtidigt vill de kanske ha en del elektronisk utrustning som inte är lämpligt att köra på modifierad sinusvåg.

Det innebär att man oftast tittar på inverters med ren sinusvåg och hög effekt men man blir avskräckt när man ser priset.

Lösningen är att skaffa två inverters, en med hög effekt för mikro och andra "dumma" produkter som klarar modifierad våg, samt en liten med ren sinusvåg för elektroniska produkter.

Vi har färdiga paket för detta här.

Tips vid inverters i lastbil!

Ett par saker att tänka på:

En inverter på 1700W som drivs med 24 volt förbrukar ungefär 85 Ampere när den går för fullt!

Det krävs alltså grova kablar, dessutom är det höga förluster vid så låg spänning som 24 volt ändå är, varför man behöver gå upp ännu mer i kabel-area om de blir långa.

Rekommenderade kabelareor:


150W 2.5 mm2

300W 6.0 mm2

600W 10.0 mm2

1000W 35.0 mm2

2000W 50.0 mm2

Detta är också vid relativt korta kablar!

Ofta har man batteriet monterat i en box bak på dragbilen eller på chassit. Istället för att dra supergrova 24 volts-kablar därifrån kan det vara smartare att dra en väl skyddad 240 voltskabel och fjärrkontroll till invertern.

Tips 2.

En mikro som skall gå på modifierad våg skall vara så "dum" som möjligt, inga displayer eller annat utan två vred, ett för effekt (är egentligen inget effektreglage utan en "av och på" timer, den startar och stoppar magnetronen i givna intervaller) och en mekanisk timer med "pling" när den är klar. De trivs bäst med modifierad våg.

Tips 3.

Tänk på att värme-effekten på mikron INTE är detsamma som anslutningseffekten!

D.v.s. om mikron kallas för "700 Watt" så är det oftast värme-effekten. Det är inte den effekt den förbrukar, den är högre, nästan dubbelt upp. Dessutom är uppstartseffekten ännu större.

Med andra ord skall man inte tro att en inverter på 1000W klarar en mikro på 900W, en mikro på 900 Watt har oftast en anslutningseffekt på ca 2000W. Då behöver du en inverter på minst 2000W.